Het herdenken

Het verlies van een huisdier kan een scala aan emotionele reacties losmaken. Tranen zijn een normale en begrijpelijke eerste reactie, maar verdriet kan zich op vele manieren uiten zoals bedroefdheid, woede, angst, geschoktheid, een gevoel van schuld en eenzaamheid. Die gevoelens kunnen aanhouden van enkele uren tot een paar weken, en sommigen sterker dan anderen.

Met iemand praten over uw verlies kan troost bieden. Herinneringen ophalen aan uw huisdier en stil staan bij hoeveel ervan werd gehouden hebben ook een helende werking. En praat ook over specifieke zorgen die u hebt, zodat u praktische oplossingen kunt bedenken. Een gedicht schrijven, een fotoalbum maken of een online gedenkpagina maken zijn aanvullende manieren waarop u uiting kunt geven aan de band die u met uw huisdier had.

En vergeet niet dat dieren een diepe emotionele band met elkaar kunnen ontwikkelen, waardoor achterblijvende dieren ook een gevoel van gemis kunnen hebben. Houdt een achterblijvend dier niet weg bij het overleden dier. Het constateren van de dood zorgt ervoor dat zij later niet blijven zoeken naar hun vriendje.